Национална мрежа во медиуми

Соработка за заштита на жртвите на родово базирано насилство во Пелагонискиот плански регион

Градоначалниците на Битола, Новаци, Могила и Демир Хисар денеска потпишаа заеднички меморандум за соработка со Националната мрежа против насилство врз жени и семејно насилство. Соработката

Прочитај повеќе

Елена Димушевска на Топ Тема: Дали пресудите и пропишаните казни за родово базирано насилство се јасна порака за насилниците или пак за жртвите?

Елена Димушевска, Извршна директорка на Националната мрежа против насилство врз жени и семејно насилство, гостува во Топ Тема на Телма Телевизија и зборува за последните

Прочитај повеќе

Фросина Ивановска: Родово базирано насилство – како да се излезе од кругот на насилство, каква поддршка нуди државата?

За утринската програма на МТВ1, Фросина Ивановска зборува за големиот број на случаи на насилство врз жените, и фактот дека семејно насилство може да и

Прочитај повеќе

Ана Аврамоска Нушкова: Од семејно насилство до фемицид – го препознаваат ли институциите родово базираното насилство?

Бавната имплементација на законите, слабата координација, несоодветната проценка на ризик и непостапувањето на институциите во одредени случаи на родово базирано насилство ја намалуваат довербата кај

Прочитај повеќе

Стани член

Националната мрежа против насилство врз жената и семеното насилство е оворена за членство на сите

Психолог Фросина Ивановска: Жртвите на демнење, се чувствуваат како да губат контрола врз својот живот

Се чувствува многу вознемирено, многу уплашено. Едноставно се чувствува дека ја губи контролата врз својот живот затоа што некој друг е тој што ќе одредува

Прочитај повеќе

Ѓоргиевска: Да дадеме поддршка во борбата против родово базираното насилство

Во Кабинетот на претседателот на Република Северна Македонија под покровителство на сопругата на претседателот, Елизабета Ѓоргиевска денеска се одржа настан „Здружени против родово базирано насилство“,

Прочитај повеќе

Општините од североистокот да обезбедат услуги за жртвите на семејно насилство

Во шесте општини од североисточниот регион недостигаат засолниште, кризен центар и СОС линии за жените жртви од родово базирано и семејно насилство, покажува анализата на

Прочитај повеќе

Димушевска: Институциите имаат одговорност да ја вратат довербата на жените жртви на насилство

„Би се осврнала накратко на состојбата со насилството врз жените, генерално за законската регулатива и постапувањето на институциите па делумно би се надоврзала на она

Прочитај повеќе