Колумни

Интервју со Вера Мартиновска, правник за азил и мешани миграции: Постојат случаи на жени бегалки кои поминале низ родово базирано насилство

Голем број жени ги напуштаат своите домови бидејќи немале друг избор затоа што често биле изложени на родово базирано насилство, велат од Националната мрежа против

Прочитај повеќе

Откази поради бременост, помалку платен труд, мобинг и насилство – правата на жената секојдневно се нарушуваат

Родово базирано насилство, дискриминација по основ на пол и бременост, помали плати и помалку платен труд, неефикасни механизми за правна заштита и мобинг, се дел

Прочитај повеќе

Родово заснованото насилство е присутно повеќе од било кога, но, за жал, тоа се толерира

Интервју со проф. д-р Александра Деаноска – Трендафилова, Институт за казнено право, Правен факултет „Јустинијан Први“, УКИМ Професорке Деаноска – Трендафилова, едно од прашањата на

Прочитај повеќе

Стани член

Националната мрежа против насилство врз жената и семеното насилство е оворена за членство на сите

Дофрлања, Допири, Покажување гениталии – Жените не го пријавуваат ваквото сексуално насилство

Вербалното и психичкото сексуално насилство се секојдневие на просечната македонска жена, велат организациите кои се бават со родово-базирано насилство. Иако многу жени биле предмет на

Прочитај повеќе

ИСТАНБУЛСКА КОНВЕНЦИЈА – Цели и значење на дефинициите за насилството врз жените и домашното насилство

Конвенцијата на Советот на Европа за превенција и борба против насилството врз жената и семејното насилство од 11.5.2011 година, позната како Истанбулска конвенција, претставува најзначајниот

Прочитај повеќе

Азбука на насилството

25-ТИ НОЕМВРИ – МЕЃУНАРОДЕН ДЕН ЗА БОРБА ПРОТИВ НАСИЛСТВО ВРЗ ЖЕНАТА Азбука на насилството Денес е 25-ти ноември, меѓународниот ден за борба против насилството врз

Прочитај повеќе

Деветнаесет млади врснички едукатори за Родова демократија

Деветнаесет студенти од повеќе општини на Македонија присуствуваа на тренингот за врснички едукатори на темата “Родова демократија” во Етно Село, Куманово, организиран од Националната мрежа

Прочитај повеќе

„Заборавени“ форми на насилство врз жените и девојчињата – Принудни и договорени бракови

 Договорени бракови Терминот договорен брак е долга традиција која потекнува од Индија и се однесува на ситуација во која идните сопружници се одбрани првично од

Прочитај повеќе

„Заборавени“ форми на насилство врз жените и девојчињата – Малолетнички бракови

Малолетничките бракови се честа појава во земјите во развој, непропорционално влијаејќи на девојчињата, загрозувајќи го нивниот живот и егзистенција. Вкоренета во културната традиција и сиромаштијата,

Прочитај повеќе