Национална мрежа во медиуми

Ана Аврамоска Нушкова за МИА: Насилството не е нешто што се случува зад затворени врати, тоа е општествен проблем

Насилството не е нешто што се случува зад затворени врати, туку општествен проблем, и доколку сите заеднички делуваме, можеме понатаму да превенираме и да почнеме

Прочитај повеќе

Мониторинг на Националниот Акциски План за имплементација на Истанбулската конвенција (2018-2023) за период од Октомври 2018 до Октомври 2020

Ана Аврамоска Нушкова од Национална мрежа против насилство врз жените и семејно насилство зборува за спроведениот мониторинг на НАП-от во кој се предвидени активностите за

Прочитај повеќе

Пандемијата го уназади тоа што беше постигнато во борбата против насилството врз жените

Унапредувањето на системот на заштита на жените и децата, жртви на насилство се движеше во позитивна насока во периодот по ратификацијата на Конвенцијата од Истанбул,

Прочитај повеќе

Реинтеграцијата и рехабилитацијата на жените жртви на насилство е клучен дел од справувањето со овој проблем

Според истражување на Националната мрежа против насилство и семејно насилство, во Македонија секоја трета жена е жртва на семејно насилство. Голем проблем за жените жртви

Прочитај повеќе

Стани член

Националната мрежа против насилство врз жената и семеното насилство е оворена за членство на сите

Институциите допрва треба да направат програми за реинтеграција на жените жртви на насилство

Поимот на реинтеграција на жените жртви на родово базирано насилство и семејно насилство не е многу познат во нашето општество, а всушност претставува важен дел

Прочитај повеќе

Непрофесионалноста на институциите ги обесхрабрува жртвите да пријават насилство

Извршната директорка на граѓанската организација Националната мрежа против насилство врз жени и семејно насилство, Елена Димушевска, за порталот Работник, зборуваше за тоа што претставува фемицид, кои се

Прочитај повеќе