Насилството врз жените во сите свои форми претставува кршење на човековите права. Тоа не е нешто што било која култура, религија или традиција го пропагира.
Мишел Бачелет - Висок комесар за човекови права на Обединетите Нации
Како прашање на човековите права, заложбата да се стави крај на насилството врз жените станува обврска на владите, не само добра идеја
Шарлот Банч - Феминистка, авторка и лидерка на движења за женски и човекови права
Како што расизмот е проблем на белите луѓе (белците), така насилството врз жените е проблем на мажите
Глорија Стајнем - Феминистка, новинарка и активистка за општествено политички прашања
Се уште не сме го направиле насилството врз жените абнормално, невообичаено, неприфатливо. Се уште не сме почнале да го гледаме како патолошки проблем
Ив Енслер - Американска авторка, сценаристика, активистка, феминистка
Previous
Next

Насилството врз жените не е изолирана појава или исклучок која ги засега индивидуалните права на жените и девојчињата, туку е глобален проблем и редовна појава во патријархалната матрица на стереотипни родови улоги и злоупотреба на моќ. Насилството предизвикува сериозни краткорочни и долгорочни физички, психолошки, сексуални и економски последици кај жените и сериозно го попречува нивното учеството и придонес кон општествениот развој и напредок. Токму затоа одговорноста за намалување на ризиците од појава од насилството и заштита на жените ја бараме кај локалните и националните власти кои треба да испратат јасна порака за неприфатливоста на насилството и сериозна заложба за системски промени кои ќе водат до соодветен, навремен и сеопфатен одговор кон проблемот.

Услуги за помош и поддршка на жени и деца жртви на насилство

Специјализираните услуги за помош и поддршка се фокусираат на специфичните индивидуални потреби на секоја жена која преживеала некаква форма на насилство. Давателките на услуги преку своите знаења и вештини даваат приоритет на искуствата на жените кои преживеале насилство со цел превенирање од повторно враќање во насилната средина. Користејќи го овој пристап, давателките на услуги создаваат поддржувачка средина во која се почитуваат правата на жените и во која се третираат достоинствено и почитувано.

Прочитај повеќе

Прекини го кругот на насилство!

Имаш права, информирај се и донеси ја правилната одлука за себе и своите деца.

Насилството врз жените и децата можеме да го спречиме ако не го игнорираме, туку го пријавиме иим дадеме поддршка на жртвите да ја напуштат насилната средина. Пријавувањето на насилството е првиот чекор!

Активности

,,Обука за претставници од женски граѓански организации за јакнење на организациските капацитети, капацитетите за застапување и обезбедување специјализирани услуги на тема “Застапување на женски граѓански организации на локално ниво-подготовка на алатки за застапување“

Со цел добивање на конкретни информации за потребите на локалните женски организации, Националната мрежа против насилство

Донирај во интервентниот женски фонд

Националната мрежа против насилство врз жените и семејно насилство го отвори првиот фонд за парична помош на жени жртви на насилство кои сакаат да ја напуштат насилната средина – Интервентен женски фонд. Отворањето и промоцијата на фондот се случи во рамките на глобалната кампања „16 дена активизам против насилство врз жените“ во 2017 година.

Соопштенија за јавност

Фемицидите се производ на молкот на општеството и недовербата во институциите

Реакција на Платформата за родова еднаквост Фемицидот на 46-годишната жена од Неготино ја дополнува поразителната статистика според која повеќе од 80% од жртвите во земјава претходно не пријавиле

Дознај Повеќе

На шестиот марш за женски права се маршираше под слоганот „Сиромаштијата има женско лице“

Стотици активист(к)и, денеска по повод Меѓународниот ден на жената, се собраа пред Владата на Р.С.Македонија, означувајќи го почетокот на шестиотМарш за женски права, организиран од

Собранието на РС Македонија итно да ги донесе измените на Кривичниот Законик со кои кривично ќе се гонат сите форми на сексуално насилство вклучително и сексуално вознемирување онлајн

Реакција на граѓанските организации членки на Плаформата за родова еднаквост Граѓанските организации го искажуваат своето длабоко незадоволство од разрешницата на случајот „Јавна соба“ во првостепената

ОЈО Велес итно да ја смени одлуката во случајот на Пале Илоска и да го искористи институтот нужна одбрана

Реакција на граѓанските организации членки на Платформата за родова еднаквост , Националната мрежа против насилство врз жени и семејно насилство и Мрежата за заштита од

Партнери + Донатори