Обезбедени специјализирани услуги за жени и деца – жртви на родово базирано и семејно насилство за 2023г.

Женски центар за поддршка – Скопје

Во рамките на Женскиот центар за поддршка – Скопје, во текот на 2023г. биле обезбедени вкупно 694 услуги за 135 жени жртви на насилство и 7 деца.

Од обезбедените услуги, 405 услуги биле дадени од социјална работничка кои вклучуваат: советување за остварување на социјални права, упатување, придружба и застапување пред релевантни институции и други граѓански организации. Психотерапевтката/психологот обезбедила 106 услуги за жени жртви на РБН и СН, а психологот за деца обезбедила 37 услуги за малолетни деца, односно вкупно 143 услуги за поддршка од психотерапевт. Во однос на правната помош и поддршка, правната советничка обезбедила 94 услуги кои вклучуваат правно информирање, упатување до друга институција и писмени поднесоци. Дополнително, обезбедени се 27 адвокатски застапувања во надлежните судови. Во 2023 г. кариерната советничка обезбедила 15 услуги за индивидуално советување и 10 услуги за групно советување со кои опфатила вкупно 68 жени.

Женски центар за поддршка – Тетово

Во рамките на Женскиот центар за поддршка – Тетово, во текот на 2023г. биле обезбедени вкупно 318 услуги за 43 жени жртви на насилство и 14 деца.

Од обезбедените услуги, 115 услуги билe дадени од социјалната работничка кои вклучуваат: советување за остварување на социјални права, упатување, придружба и застапување пред релевантни институции и други граѓански организации. 203 услуги се обезбедени од психолог/ психотерапевтка, кои биле во форма на индивидуално и групно советување.

Женски центар за поддршка  – Битола

Во 2023 г., Женскиот центар за поддршка – Битола обезбеди вкупно 289 бесплатни услуги за поддршка на 29 жени жртви на родово базирано и семејно насилство и 28 деца.

Од вкупниот број на услуги, социјалната работничка обезбедила 33 услуги за советување за социјални права, како и за упатување, придружба и застапување пред релевантните институции и другите граѓански организации. Психологот и психотерапевтката за деца заеднички обезбедиле 242 услуги за индивидуално и групно советување. Адвокатката/правната советничка дала 14 услуги за застапување пред суд и поднесоци до институции.

Во 3-те центри најмногу било пријавувано психичкото и физичкото насилство (85%), каде секоја од корисничките изјавила дека се справува и со физичко и со психичко насилство. Кај 75 кориснички, дополнително е идентификувано и економско насилство, а кај 12 кориснички и демнење. Други 12 кориснички биле жртви на силување во брак, и 5 на силување од непознат сторител. Имало и 2 кориснички кои биле вознемирувани на јавен простор, и дури 6 обиди за убиство од интимен партнер.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Останати новости

Реакција: Платформата за родова еднаквост бара да престане праксата на правосудството на погрешното третирање на семејното насилство

Платформата за родова еднаквост реагира на одлуката на Основното јавно обвинителство Куманово да започне постапка против 36-годишната В.И. од Кратово, које е жртва на семејно

Отворено писмо на Платформата за родова еднаквост до Претседателката Гордана Сиљановска-Давкова

Платформата за родова еднаквост упатува честитки до Гордана Сиљановска-Давкова за нејзиниот избор и новиот мандат на Претседателка на Република Северна Македонија. Сиљановска-Давкова е првата жена