12-то годишно Собрание на Националната мрежа против насилство врз жени и семејно насилство

На 12ти Април 2023г. во Социјален клуб – Комитет во Скопје, се одржа 12-то годишно Собрание на Националната мрежа против насилство врз жени и семејно насилство.

Една од клучните теми кои се дискутираа на овогодинешното собрание беше борбата за женските права под влијание на анти-родовите движење кои земаат сè поголем замав, и како тоа се одразува на родово базираното и семејното насилство. 

Присутните членки се согласија дека Мрежата мора да има силно и активно членство, за да може силно и активно да делува на полето на заштита на женските права како и заштита на жените од родово базирано и семејно насилство. За таа цел потребно е зголемување на капацитетите на Мрежата преку организирање обуки и работилници на овие теми, изготвување на стратегија за понатамошно делување и активно вклучување на сите членки во овие активности.

Собранието изгласа и прием на 3 нови членки кои во изминатиот период поднесоа барање за членство во Мрежата, а тоа се: Здружение на психолози, советувачи и психотерапевти КОРТЕКС – Тетово, Хуманитарно здружение “Мајка”-Куманово и Македонско здружение на млади правници.

Согласно агендата, беа изгласани и усвоени наративните и финансиските извештаи за 2020, 2021 и 2022година, со оглед на тоа што за 2020 и 2021 година не се одржа годишно собрание поради состојбата со КОВИД 19.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Останати новости

Донација од Халкбанк: Сите средства собрани на модната ревија „Фустани со џебови“ се донирани во Интервентниот женски фонд

Халкбанк, банката што стои зад „Фустани со џебови“‒креативната кампања целосно посветена на поддршка на жените, ги донираше сите средства што се собраа на аукцијата одржана

Повик за ангажирање лице за изработка Програма за развој и обезбедување на одржливост на специјализирани услуги за помош и поддршка на жени жртви на родово базирано и семејно насилство во Тиквешкиот регион

Здружение за родова еднаквост Визија Кавадарци, во рамки на проектот ,,Застапување за обезбедување на адекватна помош и поддршка на жени жртви на насилство и семејно

Реакција на Платформа за родова еднаквост: Кој му даде на Владиката концесија за телевизија да ги „забавува“ граѓаните со опасна, погубна и отровна идеологија против жените?

Платформата за родова еднаквост, независна и неформална мрежа на македонски граѓански организации за женски права составена од 28 организации и мрежи кои здружено делуваат во