05.12.2016: Јавен повик за учество на натпревар за најдобро младинско видео

Offical Embassy Logo 2- june 2011-2 flaten trasparency

Националната мрежа против насилство врз жените и семејно насилство  во рамки на кампањата „16 дена активизам против насилство врз жените“, а со поддшка на Американската амбасада   –Скопје,  распишува Јавен повик за подготовка на видео спот, наменет за подигнување на јавната свест за насилството врз жените и семејното насилство.

Целта е да се претстават различните форми на насилство врз жени и девојки, а во насока на унапредување на знаењата кај младите за последиците од насилството врз индивидуата и врз општеството, како и рано препознавање на знаците и навремено спречување. Дополнително, да се даде осврт кон состојбата во државата во однос на обезбедување на заштита на жените и девојките жртви на различни форми на насилство и казнување на сторителите.

Кој може да аплицира:

– Млади на возраст од 18 до 30 години

– Члeнови на Младински организации

– Студенти н аФакултети за аудио-визуелни уметности

Содржината на видео спотот треба да биде фокусирана на подигнување на јавната свест за постоење и препознавање на различните форми на насилство врз жените и девојките, пристап до сервисите за поддршка за сите жени – жртви на насилство, препознавање и навремено безбедно прекинување на насилна интимна партнерска врска, моменталната состојба во Македонија во однос на превенцијата и заштитата итн.

Формат

Видео спотот не треба да биде подолг од 3 минути. Нема технички ограничувања (со/без звук, анимација, со актери/ки, театарска глума итн.). Видеото треба да вклучува англиски превод.

За сите пријавени учесници ќе биде одржана еднодневна обука од 4 часа. Националната мрежа ќе ја организира оваа обука со цел на учесниците, подетално да им се претстави Изборот за Најдобро младинско видео,насоки за изработка на видео спотот, главните цели и теми кои можат да бидат опфатени (вклучително и формите на насилство врз жените и девојките), претставување на проблемот со насилството врз жените, специјализирани сервиси за поддршка и моменталната состојба во Македонија.

Видеата треба да бидат изработени најдоцна до 20 Јануари 2017, по што ќе бидат објавени на онлајн платформа и ставени на јавно гласање. Финалниот избор ќе го направи национално жири составено од 5 члена. Настанот за доделување на наградите ќе се оддржи на 10 ти Февруари, на кој ќе бидат објавени победниците и доделени наградите (вредносни ваучери во износ од 300, 200 и 100 долари во денарска противвредност).

Првонаграденото видео ќе учествува во натреварот на европско ниво. Повеќе информации за овој настан можете да најдете на следниот линк: http://www.wave-stepup.org/wave-step-up-2016/263-wave-step-up-2016-call-for-participation-in-the-youth-video-award

Сите заинтересирани потребно е да го пополнат формуларот за пријава и да го испратат најдоцна до 18.12.2016 година (недела) на следнава е-маил адреса: jovana@glasprotivnasilstvo.org.mk

За повеќе информации контактирајте не на coordinator@glasprotivnasilstvo.org.mk или на jovana@glasprotivnasilstvo.org.mk

Фб: Национална мрежа против насилство врз жените и семејното насилство.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Останати новости

Загрижувачки наоди на последниот Извештај на Европската комисија за Р. Северна Македонија (2023) во делот за фундаментални права

Извештајот на Европската комисија за Република Северна Македонија, објавен на 8-ми Ноември 2023г., содржи низа загрижувачки наоди во повеќето поглавја. Особено важни се наодите и