Работна средба со советничките од општина Тетово

На 2 декември во хотел Меркур во Тетово, тимот на Националната мрежа заедно со локалната партнерска женска организација Кортекс-Психотерапија и советување, одржаа заедничка работна средба со советничките од општина Тетово.

Во првиот дел од средбата беше презентирана состојбата со насилството врз жени и семејно насилство во Полошкиот регион, односно наодите од анализата што ја спроведе Кортекс, а која беше промовирана во мај оваа година.

По презентацијата се отвори дискусија за можностите за обезбедување на одржливост на Советувалишниот Центар за помош и поддршка на жени и деца жртви на родово базирано и семејно насилство- Женски Центар за поддршка Тетово, кој се отвори во декември 2021 година со финансиска поддршка на Балканскиот фонд за демократија и Кралската амбасада на Норвешка во Белград, како и Словачката амбасада во Скопје. Имено, Женскиот центар за поддршка во Тетово е првиот специјализиран сервис од ваков тип во Полошкиот регион во кој се обезбедуваат услуги за жени и деца жртви на родово базирано и семејно насилство.

Дополнително во текот на дискусијата советничките беа запознаени со законските можности и обврски кои ги има локалната самоуправа во однос на воспоставување и обезбедување одржливост на специјализирани сервиси за помош и поддршка на жртви на родово базирано и семејно насилство. Заеднички беше договорено дека првиот чекор е вклучување на оваа ранлива категорија во програмите за социјална заштита на општините.

На средбите беа презентирани и финансиските средства кои се потребни да се обезбеди одржливост на еден советувалишен центар во времетраење од една година.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Останати новости

Реакција: Платформата за родова еднаквост бара да престане праксата на правосудството на погрешното третирање на семејното насилство

Платформата за родова еднаквост реагира на одлуката на Основното јавно обвинителство Куманово да започне постапка против 36-годишната В.И. од Кратово, које е жртва на семејно

Отворено писмо на Платформата за родова еднаквост до Претседателката Гордана Сиљановска-Давкова

Платформата за родова еднаквост упатува честитки до Гордана Сиљановска-Давкова за нејзиниот избор и новиот мандат на Претседателка на Република Северна Македонија. Сиљановска-Давкова е првата жена