18.10.2013: Трибина на тема „Родова еднаквост во професиите“

Една од предвидените активности во рамки на Младинската инцијатива „ЗУМИРАЈ РОДОВО БАЗИРАНО НАСИЛСТВО“ беше и организирање на трибина „Родова еднаквост во професиите“. Настанот се одржа во општинската сала во Велес, со почеток во 13:00 часот.

Трибината започна со воведен говор на организаторката Александра Алексовска од младински клуб Велес, потоа следеше и говор на претставничката од Националната мрежа против насилство врз жени и семејно насилство, Елена Димушевска. Поканети панелисти на оваа трибина беа: Жанета Чаушевска (градоначалник на општина Градско), Славица Петровска (тренер во женски фудбалски клуб Борец, Велес), Бети Даљанкова (единствен женски инструктор за возачи во Велес), и Нада Бениќ (авиомеханичар во воздухопловство на Р.М.).

Целта на оваа панел дискусија беше јавно да се дискутира за постоење/непостоење на  родова еднаквост во професиите. Панелистите го споделија нивното искуство, како е да се работи една професија што во општеството е гледана како “типично машка/женска”, со кои предизвици се соочувале поради тоа и кои се нивните гледишта во однос на изборот на професија кај младата популација и влијанието на веќе воспоставените општествени норми и вредности за донесување на таа одлука.

На крајот на панел дискусијата беше промовирано и Stop motion видеото кое го изработи младинскиот тим од Велес.

Младинската иницијатива за превенција на родово базирано насилство: “Зумирај родово базирано насилство” е имплементирана од средношколци од Велес и е поддржана од Националната мрежа против насилство врз жените и семејно насилство и локалната канцеларија на UN WOMEN во Скопје.

За stop motion видеото стиснете тука

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Останати новости

Семеен тим билдинг

Детето со раѓањето не добива право на мобилен телефон и не е обврска на родителот да му обезбеди мобилен телефон, туку тоа е избор на

19.11.2021 Дали е време за развод?

Одлуката за останување во несреќен брак или заминување е можеби една од најтешките одлуки што може да ги донесе еден брачен пар, особено од улога